Vroege opsporing en geïndividualiseerde behandeling
Mammografie
Elk jaar wordt in Vlaanderen bij 6000 vrouwen borstkanker ontdekt. 8 op 10 vrouwen overleven de ziekte dankzij vroege opsporing en geïndividualiseerde behandeling. Hoe vroeger borstkanker wordt ontdekt, hoe groter de kans op genezing en hoe minder zwaar de behandeling zal zijn. Borstkanker is zoals de meeste kankers leeftijdsgebonden en komt het meest voor bij vrouwen vanaf 50 jaar. Daarentegen zijn borstkankers onder de leeftijd van 50 jaar agressiever, hetgeen betekent dat ze sneller groeien maar ook sneller uitzaaien. Daarom wordt internationaal aangeraden vanaf de leeftijd van 40 jaar een periodieke controle (bij voorkeur om de 18 maand) te laten verrichten.
Een mammografie maakt het mogelijk de verschillende structuren in de borst (klier- en vetweefsel) zodanig zichtbaar te maken dat zelfs kleine tumoren in een vroegtijdig stadium kunnen worden ontdekt. Bij een voelbare afwijking (knobbeltje) kan een mammografie informatie geven over het goed- of kwaadaardig karakter van het letsel. Vaak is hierbij een aanvullende echografie vereist. Voor het opsporen van borstkanker door middel van een mammografie wordt röntgenstraling gebruikt, echter de dosis van ons digitaal toestel van de laatste generatie is zeer laag en wordt streng gecontroleerd. Om een mammografie te kunnen maken dient de borst te worden gecomprimeerd. Dit kan als lastig worden ervaren. Deze druk op de borst is echter noodzakelijk om het klierweefsel voldoende te spreiden hetgeen een letsel beter zichtbaar maakt en ook om de benodigde hoeveelheid röntgenstralen te verminderen.
Uw arts kan een mammografie, doorgaans in combinatie met een echografie, aanvragen als jaarlijkse, 18-maandelijkse of tweejaarlijkse controle (afhankelijk van de persoonlijke en familiale voorgeschiedenis, leeftijd, densiteit van het klierweefsel en andere risicofactoren) zonder dat u klachten heeft of bij specifieke klachten (pijn, voelbare nodule,..).