Niet pijnlijk of schadelijk voor het lichaam.
Echografie – Duplex
Echografie is een onderzoekstechniek die gebruik maakt van ultrasone geluidsgolven (5-15 MHz) om anatomische structuren in beeld te brengen. De frequentie van deze geluidsgolven bevindt zich boven het bereik van het menselijk oor (20Hz-20kHz) en zijn dus niet hoorbaar. Een sonde zendt de geluidsgolven door het lichaamsdeel en ontvangt de weerkaatste echo’s van de onderliggende weefsels. Op basis van de kwantiteit van deze echo’s (het percentage weerkaatste golven is afhankelijk van het verschil in geluidssnelheid tussen de verschillende weefsels) wordt het weefseltype afgeleid en op basis van de tijd tussen het uitzenden en het ontvangen wordt de diepte bepaald. Deze informatie wordt getoond als 2D beeld waardoor organen, spieren, pezen, ligamenten, gewrichten, huidletsels e.d. kunnen worden bekeken.
Bij dopplerechografie (duplex) wordt op basis van een frequentieshift (dopplereffect) in de echogolven t.g.v. de weerkaatsing op bewegende deeltjes (bloedcomponenten) de snelheid en flowrichting van dit bloed in aders en slagaders berekend. Deze gegevens kunnen in de tijd op een grafiek worden uitgezet waarbij flowcurves worden gemaakt.
Om de geluidsgolven perfect naar het lichaam te kunnen geleiden dient een gel te worden gebruikt. Deze wordt tijdens het onderzoek aangebracht op het te onderzoeken lichaamsdeel. Nadien worden doekjes aangeboden om de gel af te vegen.
Een echografie is niet pijnlijk en niet schadelijk voor het lichaam. Het kan dus ook perfect bij zwangere vrouwen worden gebruikt. Deze onderzoekstechniek kan bovendien op het gehele lichaam worden toegepast.