Informatie over de inwendige structuren

CT scan

Bij een CT-scan lig je op een tafel die door een open buis wordt verplaatst. Deze buis is achteraan open in tegenstelling tot bij een MRI-scan. Het onderzoek voelt dus niet claustrofobisch aan. Tijdens het scannen draaien de röntgenbuis samen met de detectoren rond het lichaam. Dankzij de parallel geplaatste detectoren duurt de scan zelf slechts enkele seconden. Nadien reconstrueert de computer uit de bekomen data de beelden in de gewenste vlakken met de gewenste resolutie. Er kunnen ook 3D beelden worden gemaakt.

Een CT maakt zoals gewone röntgenfoto’s gebruik van röntgenstralen om informatie over de inwendige structuren te bekomen. Onze CT levert een sterke dosisreductie dankzij buisstroommodulatie tijdens de scan en iteratieve reconstructie nadien.

Artro-CT

Een artro-CT is een CT-onderzoek van een bepaald gewricht waarbij eerst een contrastmiddel in dit gewricht wordt geïnjecteerd. Dit levert op de CT-scan een beter zicht op de inwendige structuren van het gewricht met name het gewrichtskapsel zelf, het kraakbeen, het labrum, de ligamenten, kruisbanden, menisci en eventuele loose-bodies. In de schouder geeft dit ook informatie over de aanwezigheid en grootte van scheuren van de omliggende pezen, indien deze beginnen of uitlopen in het gewricht.